Saturnus en Herculesbolhoop bij Volkssterrenwacht |
Judith Ploegman, 13 augustus 2017, gepubliceerd op TexelPlaza.nl |
Hoewel het overdag bewolkt was, werd de lucht tegen de avond helder genoeg om bij Volkssterrenwacht De Jager naar de vallende sterren van de Perseïdenstorm te kijken. Er kwamen ongeveer 80 mensen naar het jaarlijks terugkerende verschijnsel kijken.
|
Door de telescoop was opmerkelijk helder de gasreus Saturnus, met zijn karakteristieke ring, waar te nemen. Een andere telescoop stond afgesteld op de Herculesbolhoop, een verzameling van heldere sterren in het sterrenbeeld Hercules die op dagen zonder wolken met het blote oog waar te nemen is als een vlek aan de hemel, vertelt Wim Klein Breteler van de sterrenwacht. Door de helderheid en de geringe afstand is het sterrennetwerk met een gewone verrekijker goed te zien. De telescooplens laat zien hoe dichtvertakt het netwerk van sterren is.
Bij Paal 17 danst het stroboscooplicht van Beachhouse door de lucht. Het deerde niet om de vallende sterren van de Perseïdenstormm te kunnen zien, maar Frans Eijgenraam van de sterrenwacht vraagt zich wel af wat het effect van de stroboscopen is op de opgestelde camera's. De camera's maken deel uit van het CAMS-project van ruimtevaartorganisatie NASA en SETI, een internationale organisatie die met gevoelige radiotelescopen zoekt naar signalen van buitenaards leven. Overal in de wereld staan extreem lichtgevoelige camera's opgesteld. De camera's bij de Volkssterrenwacht staan opgesteld om de vallende sterren te fotograferen, de vallende sterren die jaarlijks in augustus zijn waar te nemen als de aarde door een wolk stofdeeltjes van de komeet Swift-Tuttle draait. Door de snelheid waarmee de deeltjes de atmosfeer van de aarde raken, verhitten en verbranden ze en laten dan een lichtspoor achter. Mogelijk reageren de camera's vanavond dus ook op het stroboscooplicht. Voor de resultaten zal het weinig uitmaken, zegt Kees Veth, eveneens betrokken bij de sterrenwacht, de hoeveelheid ingezamelde beelden is enorm.
Even na middernacht komen de wolken weer te voorschijn. "Het is geweldig dat het helder was op het moment dat we het nodig hadden," zegt Klein Breteler. "Een paar jaar geleden liepen we met een karretje met veldtelescopen de duinen in. Dat vergde veel meer organisatie, op een dag als vandaag hadden we het sterrenkijken dan afgeblazen omdat het de hele dag bewolkt was. Nu we het observatorium boven bij Ecomare hebben, kunnen we het op het moment aan laten komen: als het even helder is schuiven we het dak open en mocht het gaan regenen, dan is het even snel weer dicht."
Volkssterrenwacht De Jager organiseert regelmatig kijkavonden. Op zo'n avond wordt vlak van te voren op de website aangegeven of het helder genoeg is om sterren te zien op de website. Er worden ook lezingen gegeven.
|