Volkssterrenwacht De Jager - Texel
 
Opening van het Zwarte Gat in 1993
De Texelse Volkssterrenwacht De Jager heeft eindelijk een eigen stekkie. Na ongeveer tweeëneenhalf jaar van plannen maken en het weer bij moeten stellen van die plannen konden de leden van de sterrenwaeht zaterdagmiddag hun onderkomen openen. Nabij het centrum voor wadden en Noordzee Ecomare heeft de sterrenwacht zijn kijker opgesteld. Voor activiteiten als lezingen en exposities kan de sterrenwacht het nieuwe educatieve centrum van Ecomare benutten.

De sterrenwacht was lang bezig met het realiseren van een eigen onderkomen, maar moest vooral om financiële redenen deze plannen telkens bijstellen. Aanvankelijk waren onze ambities wat te hoog gespannen verklaarde voorzitter Cees Ribbens van de sterrenwacht. We wilden een eigen gebouw met afrolbaar dak. Toen dat te duur bleek probeerden we een onderkomen te realiseren op het platte dak van OSG De Hoge Berg Ook dat bleek echter ruim honderdduizend gulden te kosten zodat de sterrenwacht uiteindelijk genoegen moest nemen met een eenvoudiger onderkomen bij Ecomare.
In de duinen buiten het centrum werd een soort open bunker gemaakt waar de sterrenkijker is opgesteld. Omdat de muren van de bunker zwart zijn geschilderd staat deze bij de sterrenwacht al te boek als Het Zwarte Gat, een bekend verschijnsel in de sterrenkunde. Tijdens de opening benadrukte de sterrenwacht deze bijnaam nog eens door onder het landbouwplastic waarmee de kijker was afgedekt een rookbom te plaatsen, zodat de kijker als het ware echt uit een zwart gat te voorschijn kwam.
De openingshandeling werd daarna verricht door de bekende sterrenkundige professor De Jager. De volkssterrenwacht Texel is ook vernoemd naar deze op Texel geboren sterrenkundige.

Verslaggever Edo Kooiman